2010. július 19.

Az „arepa” egy a karib térségben tipikus étel. Kerek kukoricalepény, amit félig kettévágnak és megtömnek mindennel amivel csak lehet. De főleg hússal, sajttal, avokádóval, vagy éppen babbal. Egy ilyen, „teljes műsoros” ebéd (vagy éppen reggeli, mert annak imádják a leginkább), nem is olyan olcsó mulatság, ha az ember nem otthon csinálja hanem veszi, egy úgynevezett „arepera”-ban.

Namost mint tudjuk, Venezuelában szocializmus épül, mégpedig XXI. századi. Így kezd érthetővé válni a lenti képeken látható jelenség, az „arepera socialista”, azaz szocialista arépa-faló, ami jelenség nemrégóta látható Caracas utcáin. Külön közleményben láthatjuk az árkülönbséget egy burzsuj, kapitalista arepa és egy rendes, szocialista arepa ára között, bár kinézetre és ízre természetesen ugyanolyanok. Ez így is van rendjén, hiszen a szegény caracasi proletárok megérdemlik, hogy kis pénzükből jóllakjanak a megszokott arepájukkal. Ez tökéletesen egybe  is vág Chávez elnök számos hasonló törekvésével, hogy a nincstelen és bár elég nyomorult körülmények között, de mégis gyermeki nemtörődömséggel élő tömegeket ajnározza kicsit. És így megszületett a XXI. századi eklektika Dél-Amerikai példája: a hipermodern, szocialista gyorsétterem-lánc.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://camburpinton.blog.hu/api/trackback/id/tr802163767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szio 2010.08.07. 16:46:10

Hogyan ellenőrzik, hogy az veszi az olcsóbbat, akinek jár?
Vagy aki "megteheti", annak ciki az olcsóbbat venni?
És vajon a szocialista arepán mennyi haszon van? :)

gagarin78 2010.08.09. 15:16:55

Gondolom az areperákban dolgozó személyzet bérében is ekkora lehet a különbség :))

camburpinton 2010.08.10. 19:53:41

@szio: Bárki ehet ott. Nem ellenőriznek semmit. Rengetegen is vannak. Viszont a haszon és bér kérdésről nem tudok nyilatkozni. :)
süti beállítások módosítása