2011. március 4.

Előző hét végén lementünk a strandra, ami itt a várostól egy órányira van kocsival. Nekünk persze nincs kocsink, így busszal mentünk. Venezuelában nem egy egységes buszhálózat van, hanem rengeteg kis buszos szövetség vagy szövetkezet, amiknek van egy központi koordinációja, ami megszabja mennyi lehet a jegyár, milyen napszakban hány busznak kell közlekednie egy vonalon, stb... A jegyárat itt felszálláskor vagy leszálláskor (ez változó) közvetlenül a sofőrnek fizeted. Nincs jegy.

Ezen a vonalon, különösen a hét végén rengeteg ember közlekedik. Mindenki megy a strandra. Újságban hívták fel nemrég az emberek figyelmét, hogy ezen a vonalon sok a "kalóz", vagyis olyan sofőr, aki többet kér, és mivel az emberek nem tudják mennyi lenne amúgy, észre sem veszik akár. (A városon belüli vonalak egységesen 2 bolivár, azt tudja mindenki, de a városon kívüli változó.) A legnagyobb meglepetésünkre az új, központi rendőrség (Policia Bolivariana Nacional) emberei járkáltak a buszok között. Felszállt az egyik a buszra, ahol már ültünk, kérdezte, hogy mennyit kér a sofőr az útért. Mi nem tudtuk, mert még nem mondták (a busz addig vár, amig meg nem telik). A rendőr mondta, hogy 10 bólót kell hogy kérjen, és hogy ne aggódjunk, ők ellenőrizni fogják. Ugyanis egy gyerek mondta, hogy 15 fognak kérni, ő úgy tudja. Amikor mejött a sofőr, a rendőr elkérte a jogsit, forgalmit, engedélyt, és mondta, hogy még indulás előtt el kell kérnie a pénzt, amig ők (a rendőrök ott vannak)!!! A sofőrnek elég savanyú képe volt. Ez itt nagyon meglepő, hogy a rendőr engem, a polgárt véd! Jól indult a nap.

Visszafelé meg volt a böjtje a dolognak. A parton nincs rendőr. A buszosok szemrebbenés nélkül 20 bolivárt kértek ugyanazért az útért. Az extraprofitnak meg kell lennie. 15-öt kérnek ha nincs rendőr, oda vissza. Így oda csak 10 kérhettek, a különbözetet visszafelé kell "megkeresni". 20 bolivár = 500Ft kb. És ezt az árat úgy kell figyelembe venni, hogy a benzin szinte ingyen van.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://camburpinton.blog.hu/api/trackback/id/tr92740016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása